ΚΕΙΜΕΝΟ 2. “Τα σημεία των καιρών” Χ.Β.ΜΑΣΑΛΛΑΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ/ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΚΕΙΜΕΝΟ 2

Τα σημεία των καιρών… Ο κ. Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου

Ζούμε σε μια άρρωστη και διαλυμένη κοινωνία στην οποία, σε όλα σχεδόν τα ανθρώπινα,  κυριαρχεί ρευστός φόβος. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν το παρόν και χάνουν τη διάθεση να ελπίζουν. Η κοινωνία μας έγινε ένα κοιμητήριο ιδεών και ελπίδας και έχει καταστραφεί από ό,τι καταστράφηκε εντός της… Η ανάκληση του παρελθόντος θυμίζει στους ανθρώπους το χαμένο επίπεδο ζωής και την υπέρβαση, σχεδόν από όλους, των ορίων. Αρχικά, διαπιστώνει την ηθική παρακμή της κοινωνίας, η οποία μέσα από το παρελθόν φαίνεται εξαιρετικά αχαλίνωτη.

 

 

Το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην απελπιστική κατάσταση που βιώνουμε δεν έχει αναλυθεί με την πρέπουσα σοβαρότητα, αν και η αλήθεια είναι μέρος της αντιμετώπισης της κρίσης. Μια χώρα αδύναμη να αντιμετωπίσει τα στοιχειώδη προβλήματα της ύπαρξής της γίνεται έρμαιο των κερδοσκόπων και των δανειστών της. Πιστεύει ότι οι αιτίες πρέπει να αναζητηθούμε με σοβαρότητα και επισημαίνει ότι η χώρα είναι υποδουλωμένη στις ισχυρές χώρες.

 

 

Οι λύσεις για το πρόβλημα της χώρας είναι λύσεις πόνου και πρέπει να επιλεγεί η λιγότερο επώδυνη στην οποία να μπορεί να υπάρξει μια «ρωγμή ελπίδας». Η λύση που θα επιλεγεί έχει δύο σκέλη: εκείνο που εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και εκείνο που σχετίζεται από τους δανειστές μας. Η εσωτερική συνιστώσα της λύσης πρέπει να περιλαμβάνει: εκπαίδευση κύρους, αποτελεσματικές κρατικές δομές, διαφάνεια, αξιοκρατία, φωτισμένους πολιτικούς που να διαθέτουν γνώση, θάρρος και διανοητική εντιμότητα, και υπεύθυνους πολίτες. Η εξωτερική συνιστώσα διαμορφώνεται από την αξιοπιστία της χώρας και τα σημεία των καιρών. Και οι δύο αυτοί παράγοντες δεν είναι με το μέρος της. Οι ανευθυνότητες που κυριάρχησαν από τους πολιτικούς της, τα ελλείμματα και το υπερβολικό χρέος, η αποκάλυψη του πρωτοφανούς κλίματος διαφθοράς, η διεθνής κρίση και η ανίκανη Ε.Ε. με τους μικρούς ηγέτες, της αφαιρούν βαθμούς διαπραγματευτικής ελευθερίας και πειστικών παρεμβάσεων. Στη συνέχεια, εξηγεί ότι η αντιμετώπιση είναι επώδυνη και δισυπόστατη. Η εσωτερική λύση βρίσκεται στον πολιτισμό και η εξωτερική στην αξιοπιστία της χώρας, και οι δύο δεν λειτουργούν σωστά εξίσου.

 

 

Το μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει η νέα γενιά. Είναι η άτυχη γενιά, που της έλαχε να δει να συμπίπτουν στο πέρασμά της από τη ζωή,  όλα τα γεγονότα που γεμίζουν μελαγχολία ένα ολόκληρο λαό και ακυρώνουν τη διάθεση του ονείρου. Σε συνθήκες δύσκολες, ανάλογες με εκείνες της γενιάς που θεμελίωσε τη σημερινή Ελλάδα, θα πρέπει να δει τον κόσμο με μια καθαρή ματιά για έναν κόσμο του μέτρου.

 

Στέκεται, στις συνέπειες της κρίσης στη νέα γενιά, η οποία μέσα από το μέτρον θα φτάσει στη λύση.

 

Στους προγόνους μας, η Ευρώπη (και ο κόσμος ολόκληρος) οφείλει την πειθαρχία του πνεύματος, από την οποία γεννήθηκε η επιστήμη. Στις μέρες μας, η Ευρώπη λοιδορεί τη χώρα μας και ξεχνάει ότι αυτή ταλανίζεται από τα μεταναστευτικά ρεύματα, τις αμυντικές δαπάνες και τις πληγές που διαδέχτηκαν τις θυσίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Έλληνας όταν απειλείται μεγαλουργεί. Είναι καιρός, με έκδηλα και απειλητικά τα σημεία των καιρών, να αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες απέναντι στην ιστορία μας και την περιπέτεια της πατρίδας μας… και να πορευτούμε ενωμένοι. Είναι η μόνη δυνατότητα που μπορεί να μας σώσει…

 

 

Κλείνοντας, τονίζει ότι παρόλο που η Ευρώπη οφείλει τις αρετές της στον ελληνισμό, αντίθετα την υποτιμά. Ευελπιστεί ωστόσο ότι οι Έλληνες θα μεγαλουργήσουν αναλογιζόμενοι την ιστορία τους.